СУ "Никола Йонков Вапцаров"
с. Венец, обл. Шумен

Живот и творчество на Н. Й. Вапцаров

 

Никола Вапцаров Никола Вапцаров е роден на 7 декември 1909 г. в град Банско. Негов баща е войводата на ВМРО Йонко Вапцаров, а майка Елена Везева, протестантска учителка в струмишките села.

Той учи в гимназията в град Разлог, след което се записва в Морското машинно училище във Варна, където прекарва времето от 1926 до 1932 година. Именно тук той се запознава с идеите на комунистическото движение и става техен последовател.

След завършване на образованието си, Никола Вапцаров постъпва на работа в Предприятието на "Българска горска индустрия" в село (сега град) Кочериново, където първоначално е назначен като огняр, а впоследствие става механик. Вапцаров е избран за председател на професионалното дружество, защитаващо правата на работниците в предприятието. Наред с това той се занимава с писане и играе в любителски театър. През 1936 година е уволнен, след като е обвинен, че носи отговорност за възникнала авария.

Никола Йонков Вапцаров е български поет, чието творчество е предимно със социална тематика. Превеждан е на редица езици. Единствената цялостна стихосбирка на Вапцаров („Моторни песни“) излиза през 1940 г.